Domowe lody z konfiturą figową i kremem krówkowym | Inspiracje Bonne Maman

Domowe lody z konfiturą figową i kremem krówkowym Bonne Maman

Poznaj sekret wyśmienitych domowych lodów z konfiturą i aksamitnym kremem od Bonne Maman!

Czas
przygotowania:

15 minut + 8 godzin chłodzenia

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na litr lodów:

  • 400 g śmietanki kremówki 30%,
  • 190 g Kremu krówkowego Bonne Maman,
  • 50 g białej czekolady (+ 20 g do posypania na wierzch),
  • 50 g gorzkiej czekolady (+ 20 g do posypania na wierzch),
  • 60 g konfitury figowej Bonne Maman,
  • wafelki ‘rożki’ do lodów.
Przepis - Domowe lody z konfiturą figową i kremem krówkowym <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Przygotuj zamykany pojemnik o pojemności 1L, dokładnie go umyj i osusz.

W dużej misce lub misie miksera planetarnego umieść dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubijaj na wysokich obrotach miksera do uzyskania
puszystej masy, ok. 3-5 minut (uważaj, by nie ubijać jej zbyt długo, ponieważ
kremówkę łatwo jest ubić zbyt mocno, do konsystencji masła).

Do śmietany dodaj krem krówkowy Bonne Maman i ubijaj na średnich obrotach
miksera tylko do momentu połączenia się składników. Dodaj po 50g czekolady
białej i gorzkiej, dokładnie wymieszaj.

Wylej połowę zawartości ubitej masy do wcześniej przygotowanego
pojemnika, wyłóż na nią kilka łyżeczek konfitury figowej Bonne Maman
i przy użyciu patyczka lub wykałaczki kilkakrotnie zakręć z masie ósemki w różne strony, do momentu uzyskania ‘fantazyjnych’ kształtów. Pokrusz drobno jednego wafla ‘rożka’ i równomiernie posyp nim wierzch.

Wylej pozostałą część masy lodowej i powtórz czynność z konfiturą figową
oraz waflem rożkiem. Na koniec, posyp wierzch równomiernie dodatkową
czekoladą białą i gorzką.

Zamknij pojemnik i włóż do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.

Autorka: Marta Grabowska

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »