Mini galettes des rois, czyli francuskie ciasto Trzech Króli - Bonne Maman | Konfitury i dżemy

Mini galettes des rois, czyli francuskie ciasto Trzech Króli

Ten smak króluje na francuskich stołach 6 stycznia! Na Twoim też może! Sprawdź, jak przygotować legendarne galette des rois!

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na 6 porcji:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 140 g mielonych migdałów,
  • 4 łyżki konfitury z czarnej jagody Bonne Maman,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 2 jajka + 1 żółtko,
  • 75 g miękkiego masła,
  • ziarenko fasoli.
Przepis - Mini galettes des rois, czyli francuskie ciasto Trzech Króli
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Za pomocą foremki do ciastek (średnica 12 cm)
wytnij w cieście francuskim 12 kół i nakłuj je widelcem.

Wymieszaj w misce migdały, konfiturę Bonne Maman, cukier, 2 jajka i miękkie masło. Uzyskaną masę wylej na spód z ciasta francuskiego i ułóż na nim ziarenko fasoli. Posmaruj brzegi żółtkiem i przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Czubkiem noża nakłuj wierzch i posmaruj żółtkiem.

Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »