Mazurek z konfiturą morelową i bezikami | Inspiracje Bonne Maman

Mazurek z konfiturą morelową i bezikami

Tradycyjne ciasto? Już nie! Spróbuj mazurka z intensywnym smakiem konfitury morelowej.

Czas
przygotowania:

50 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 150 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 335 g konfitury morelowej Bonne Maman Intense,
  • 20 mini bezików do dekoracji.
Przepis - Mazurek z konfiturą morelową i bezikami
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do miski.
Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło oraz cukier.

Całość zmiksuj. Dodaj żółtka i zagnieć.

Uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na minimum 30 min.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż w prostokątnej formie (ok. 20 x 30 cm).

Następnie nakłuj spód widelcem i uformuj ozdobny rant.

Piekarnik nagrzej do 165°C. Włóż formę z ciastem do piekarnika

i piecz je ok. 35 minut, aż osiągnie lekko złoty kolor.
Ostudzone ciasto posmaruj konfiturą morelową Bonne Maman Intense

i udekoruj pokruszonymi bezikami.

 

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »