Rogaliki maślane z konfiturą malinową | Inspiracje Bonne Maman

Rogaliki maślane z konfiturą malinową
Bonne Maman

Zainspiruj się pomysłem na letnie śniadanie w ogrodzie, bo to #PoProstuPyszne!

Czas
przygotowania:

2 godziny

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki na 12 rogalików:

  • 500 g mąki pszennej typ 550,
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych,
  • 260 ml mleka,
  • 70 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 żółtko+ 1 łyżka mleka (do posmarowania),
  • mak lub cukier (do posypania).
Przepis - Rogaliki maślane z konfiturą malinową<br />
<strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Mąkę odmierzyć i przesiać. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać z 3 łyżeczkami mąki. Odstawić na 10 minut.

Do misy miksera wlać rozczyn, dodać pozostałą mąkę, jajko, miękkie masło, sól i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto będzie klejące, po wyrośnięciu zmieni konsystencję. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół)

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować do grubości 1-2 cm i podzielić na 6 części na trójkąty. Z każdego trójkąta zwinąć rogalik zaczynając od szerszej części zawijając do wierzchołka trójkąta z ciasta.

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypać makiem lub cukrem perlistym.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Upieczone rogaliki podawaj z konfiturą malinową Bonne Maman oraz ulubionymi owocami.

Autorka: Monika Molecka @pysznieczyprzepysznie

 

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »