Dutch baby z konfiturą Rabarbarową - Bonne Maman | Konfitury i dżemy

Dutch baby z konfiturą rabarbarową

Pieczone naleśniki dutch baby podbijają serca smakoszy na całym świecie. Poznaj nasz przepis!

Czas
przygotowania:

30 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki dla 2 osób

  • 1 jabłko,
  • 1 gruszka,
  • 60 g masła,
  • 3 jajka,
  • 80 ml mleka,
  • 70 g mąki,
  • 43 g (3 łyżki) cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • słoik konfitury rabarbarowej Bonne Maman.
Przepis - Dutch baby z konfiturą rabarbarową
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 220°C (góra i dół, bez termoobiegu lub 200°C z termoobiegiem). W środku piekarnika nagrzej również patelnię żeliwną.
Jabłko i gruszkę umyj i pokrój na 8 plastrów, usuń gniazda nasienne.

W rondelku lub na małej patelni sklaruj masło: podgrzej do momentu aż będzie
miało złoto-brązowy kolor a na powierzchni pojawi się piana. Zbieraj pianę.
Odmierz połowę masła do osobnej miseczki. Na pozostałym na patelni sklarowanym maśle skarmelizuj podsmażając krótko (3 min.) gruszkę i jabłko, obracając kilka razy w czasie smażenia.
Owoce zdejmij z patelni i odłóż na bok do przestudzenia, patelnię z masłem tak samo odstaw do późniejszego wykorzystania, a w tym czasie przygotuj ciasto.

W kielichu blendera zmiksuj ze sobą jajka, mleko, mąkę, cukier, wanilię
(lub cukier waniliowy), sól, pozostałe sklarowane masło, cynamon i 1 łyżkę konfitury rabarbarowej Bonne Maman. Blenduj przez kilka sekund tylko do momentu połączenia się składników. Wysuń z piekarnika kratkę z nagrzaną patelnią,
wylej na nią pozostałe na patelni z karmelizowania owoców masło i rozprowadź pędzelkiem po całej patelni.

Wylej zmiksowaną masę, a na środku ułóż podpieczoną gruszkę i jabłko w dwóch warstwach. Wsuń kratkę z patelnią z powrotem i zamknij piekarnik.

Piecz przez 15 minut, aż ciasto urośnie a na brzegach będzie miało złocisty kolor.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Podawaj dutch baby ciepłe, posypane cukrem pudrem i z warstwą konfitury rabarbarowej Bonne Maman.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »