Beza z konfiturą z truskawkową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Beza z konfiturą z truskawkową Bonne Maman

Bez tej bezy Święta się nie odbędą! Przygotuj ją z konfiturą truskawkową i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Czas
przygotowania:

4 GODZINY

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 4 białka L lub 5 białek M,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 200 g śmietany kremówki 30%,
  • fix do śmietany,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 200 g konfitury truskawkowej Bonne Maman,,
  • pestki z 1⁄2 owocu granatu
  • opcjonalnie - listki świeżej mięty.
Przepis - Beza z konfiturą z truskawkową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Beza:
Przygotuj blachę do pieczenia wielkości piekarnika. Wyłóż ją papierem do
pieczenia. Używając formy do ciasta o średnicy 18 cm, narysuj na papierze
okrąg, odwróć papier na drugą stronę i delikatnie natłuść go oraz oprósz mąką.
Odstaw na bok. Piekarnik nagrzej do 120°C (góra i dół, bez termoobiegu).
Do miksera zamontuj końcówkę do ubijania.
Białka jaj wbij do miski. Cukier odmierz do osobnej miski i odstaw.
Białka ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach (ok 2-3 minuty). Następnie
stopniowo dodawaj cukier po 1 łyżce nie zmniejszając ani nie zwiększając ilości
wsypywanego cukru. Po każdym dodaniu cukier dobrze miksuj ok. 1 minuty. Gdy cały cukier zostanie dodany, ubijaj jeszcze przez 3 minuty. Na koniec masa powinna być gęsta i sztywna. Dodaj wanilię, mąkę ziemniaczaną, ocet ryżowy i miksuj całość jeszcze przez 1 minutę. Z pomocą łyżki delikatnie wyłóż bezę na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Delikatnie wygładź boki bezy podnosząc je do góry pewnymi, stabilnymi ruchami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez 3 godziny.

Krem:
Kremówkę ubijaj przez 2 minuty na wysokich obrotach.
Dodaj fix do śmietany, cukier puder i ubijaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 2 minuty). Dodaj mascarpone i zmiksuj całość krótko
(ok. 30 sekund) na średnich obrotach.

Dekorowanie ciasta:
Przygotowany krem wyłóż na środek bezy. Wyłóż warstwę konfitury truskawkowej
Bonne Maman i udekoruj pestkami granatu oraz listkami mięty. Przechowuj
w lodówce – po schowaniu do lodówki beza straci jednak swoją chrupkość.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »