Eklerki z kremem mlecznym z solą morską - Bonne Maman | Konfitury i dżemy

Eklerki z kremem mlecznym z solą morską

Klasyka jest zawsze w modzie! Tak jak eklerki z kremem mlecznym z solą morską od Bonne Maman! Sprawdź, jak je przygotować!

Czas
przygotowania:

1 godzina 5 minut

Poziom
trudności:

Trudny

Składniki na 12 eklerów:

  • krem mleczny z solą morską Bonne Maman,
  • 80 ml wody,
  • 50 ml mleka,
  • 55 g masła,
  • 85 g mąki,
  • 3 jajka + 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • duża łyżka cukru.
Przepis - Eklerki z kremem mlecznym z solą morską
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W rondelku wymieszaj wodę z mlekiem i dodaj pokrojone na małe kawałki masło.
Podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Nie przestając mieszać, postaw ciasto z powrotem na małym ogniu na kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie ciasto powinno odchodzić od ścianek rondelka.

Przełóż do miski, a następnie dodaj jajka jedno po drugim. Za pomocą rękawa kuchennego wyciśnij ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia.
Eklerki powinny mieć około 7 cm długości. Za pomocą pędzelka posmaruj roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta na eklerki, aby zarumieniło się podczas pieczenia.

Piecz 20 min. w temperaturze 180 C° bez otwierania piekarnika, aby uzyskać suche eklerki. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Umieść krem mleczny z solą morską Bonne Maman w rękawie kuchennym. Spód eklerka przebij i napełnij jego wnętrzne kremem mlecznym.
Aby uzyskać polewę, zanurz górną część każdego eklerka w kremie mlecznym. Pozostaw do zastygnięcia na 30 minut w lodówce.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »