Korzenne ciasto z konfiturą wiśniową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Korzenne ciasto z konfiturą wiśniową Bonne Maman

Konfitura wiśniowa i aromatyczne przyprawy dodają temu ciastu wyjątkowego charakteru. Chcesz spróbować?

Czas
przygotowania:

30 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 1 łyżka (5 g) gorzkiego kakao,
  • 1 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 365 g cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1⁄2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej,
  • 1⁄4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego anyżu,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka L,
  • 350 ml maślanki lub kefiru,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 200 g śmietany kremówki 30%,
  • 200 g serka kremowego,
  • 40 g cukru pudru,
  • 370 g konfitury wiśniowej Bonne Maman,
  • 50 g świeżej żurawiny.
Przepis - Korzenne ciasto z konfiturą wiśniową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Spód ciasta:
Piekarnik nagrzej do 160°C (z termoobiegiem). Trzy tortownice o średnicy 18 cm każda, natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce przesiej razem: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz wszystkie przyprawy. W małym rondelku rozpuść masło. Odstaw. W osobnej misce połącz wszystkie pozostałe mokre składniki: jajka, maślankę, mleko, miód oraz ekstrakt z wanilii.
Połącz mokre składniki z suchymi, dobrze wymieszaj (lub użyj miksera) do momentu rozprowadzenia wszystkich gródek. Dodaj roztopione, lekko przestudzone masło i wymieszaj łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników (około minuta delikatnego mieszania). Podziel masę równo pomiędzy wszystkie trzy tortownice. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 35 minut
w 160°C lub do momentu kiedy patyczek wsunięty w środek ciasta wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika, studź przez 30 minut, następnie wyjmij ciasta
z tortownic, zdejmij papier do pieczenia i ponownie studź do momentu całkowitego wystudzenia.

Krem:
Ubijaj kremówkę mikserem do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
(min. 5 minut). Dodaj serek kremowy oraz cukier puder i miksuj całość krótko
(ok. 30 sekund) na średnich obrotach. Następnie dodaj szczyptę soli, cynamon
i miksuj jeszcze przez 20-30 sekund.

Dekorowanie ciasta:

Przed złożeniem ciasta można zrównać wszystkie blaty, ścinając równo nożem górę. Dolny blat wyłóż na paterze lub talerzu, wyłóż na niego 1⁄3 słoika konfitury wiśniowej Bonne Maman i rozsmaruj równo, zostawiając ok. 0,5 cm wolnego brzegu. Wyłóż 1⁄3 kremu i rozsmaruj. Powtórz czynność z pozostałymi blatami ciasta. Ostatni blat  posmaruj konfiturą i masą do samych brzegów. Na wierzch ciasta wyłóż świeżą żurawinę. Schłodź w lodówce przez ok. 30 minut przed podaniem.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »