Tarta z konfiturą figową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Tarta z konfiturą figową Bonne Maman

Odkryj smak jesieni w przepysznej tarcie figowej. Jej kruche ciasto i konfitura Bonne Maman
sprawią, że nawet zimne wieczory będą samą przyjemnością.

Czas
przygotowania:

1 GODZINA 30 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 70 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 150 g konfitury figowej Bonne Maman.
Przepis - Tarta z konfiturą figową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki suche łączymy w misce razem z masłem i całym jajkiem, zagniatamy ciasto formując z niego kulę. Następnie ciasto wkładamy do lodówki
na pół godziny. Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, 2/3 z niego rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i wykładamy nim wcześniej przygotowaną formę,
a następnie nakłuwamy widelcem spód.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tartę pieczemy do momentu,
aż ciasto się zarumieni, ok. 15 minut.
Po wyjęciu ciasto studzimy i rozsmarowujemy konfiturę figową Bonne Maman
po całej powierzchni.
Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i wycinamy dekoracyjne wzory (u nas były to listki). Następnie układamy ciasto na tarcie, formując kratkę z pasków
i na nich układając inne wycięte elementy.
Następnie smarujemy ciasto na wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Przygotowaną tartę pieczemy jeszcze około 35 minut.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »