Tartaletki z kremem waniliowym i konfiturą truskawkową | Inspiracje Bonne Maman

Tartaletki z kremem waniliowym i konfiturą truskawkową Bonne Maman

Przygotuj dla swoich bliskich chrupiące tartaletki z francuskim crème pâtissière i konfiturą truskawkową!

Czas
przygotowania:

60 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na 4 tartaletki:

  • 200 g mąki krupczatki,
  • 100 g otrębów owsianych,
  • 180 g zimnego masła,
  • 70 g cukru,
  • 100 g cukru pudru,
  • 7 żółtka,
  • kilka kropel ekstraktu z wanilią,
  • szczypta soli,
  • 500 ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • konfitura truskawkowa Intense Bonne Maman,
  • świeże truskawki.
Przepis - Tartaletki z kremem waniliowym i konfiturą truskawkową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania kremu waniliowego. Do garnka wlej ok. 250 ml mleka, gotuj na małym ogniu. W osobnej misce wymieszaj ze sobą pozostałe mleko z cukrem, ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii, skrobią oraz żółtkami.

Gdy mleko zacznie się gotować, wlej dokładnie zmiksowaną żółtkową masę, wciąż mieszając ją w garnku za pomocą trzepaczki. Na początku zaczną się pojawiać wyraźne grudki, ale wraz z upływem mieszania masy trzepaczką powstanie aksamitny, gęsty krem. Odstaw go do całkowitego wystygnięcia. W dużej misce ubij na puch miękkie masło, do którego stopniowo, łyżka po łyżce, stale miksując dodawaj waniliowy krem.

Do przygotowania spodów do tartaletek najpierw wysyp na stolnicę mąkę krupczatkę i otręby, dodaj do niej sól, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, cukier puder i ekstrakt. Składniki posiekaj i szybko zagniataj z nich zwarte ciasto, które następnie owiń folią spożywczą i przełóż na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotuj foremki na spody. Posmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Gdy kruche ciasto będzie już schłodzone, przełóż je na stolnicę podsypaną odrobiną mąki, rozwałkuj i przełóż do foremek. Następnie nakłuj każdy spód widelcem. Piecz w 180°C. (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut – aż uzyskają złoty kolor.

Upieczone spody wyjmij z piekarnika, poczekaj aż całkowicie wystygną i wyjmij je z foremek. Posmaruj tartaletki konfiturą Bonne Maman. Krem waniliowy przełóż do szprycy cukierniczej i dekoruj nim wierzch tartalerki. Udekoruj tartaletki świeżymi truskawkami.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »