Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Naleśniki z konfiturą pomarańczową
Bonne Maman a’la crepes suzette
Czas
przygotowania:
45 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 5 naleśników i syrop pomarańczowy:
- 20 g masła,
- 1 jajko,
- 70 g wody,
- 210 ml mleka,
- 120 g mąki,
- 1,5 łyżeczki cukru,
- 20 g masła,
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy (z ok. 2 sztuk),
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 2 łyżki konfitury Gorzkie Pomarańcze Bonne Maman,
- 1-2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania
Masło roztapiamy i mieszamy dokladnie z resztą składników. Masę wkladamy
do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki
(na odrobinie masła lub na suchej patelni).
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia
i lekkiego skarmelizowania. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, konfiturę
z gorzkich pomarańczy Bonne Maman.
Gotujemy kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się składników. Po tym czasie kładziemy na patelnię naleśniki złożone w trójkąty (u mnie na patelni zmieściły się 4) i smażymy kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Dodatkowo można udekorować kleksem kwaśnej śmietany i konfitury.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!