Drożdżowe ślimaczki z konfiturą figową - Bonne Maman | Konfitury i dżemy

Drożdżowe ślimaczki z konfiturą figową Bonne Maman

Smak dzieciństwa, czyli rumiane ciasto drożdżowe z konfiturą! Spróbuj, bo to #PoProstuPyszne!

Czas
przygotowania:

2 godziny 45 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na jedną porcję

  • 300 g mąki pszennej,
  • 5 g suchych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
  • szczypta soli,
  • 40 g cukru,
  • 130 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 50 g gęstego jogurtu kokosowego,
  • 40 g masła,
  • kilka łyżek konfitury Figa Intense Bonne Maman,
  • garść płatków migdałowych,
  • 1 jajko do posmarowania ciasta.
Przepis - Drożdżowe ślimaczki z konfiturą figową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko, wanilię i jogurt (najlepiej w temp. pokojowej). Ciasto wymieszaj ręcznie lub z pomocą miksera, pod koniec dodaj roztopione masło i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1-1,5 h.

Po tym czasie krótko wyrabiaj ciasto, podsyp mąką i rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj konfiturą figową Bonne Maman i zwiń wzdłuż dłuższego boku, podziel na 7-8 porcji i ułóż w tortownicy 23 cm, na dnie wyłożonej papierem.

Odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 min, po czym posmaruj rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać migdałami i piecz ok. 25 min w 180°C, jeszcze ciepłe można polać lukrem.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »