Naleśniki z konfiturą pomarańczową a'la crepes suzette | Inspiracje Bonne Maman

Naleśniki z konfiturą pomarańczową
Bonne Maman a’la crepes suzette

Świąteczne przygotowania smakują lepiej z Bonne Maman! Zwłaszcza w towarzystwie aromatycznych naleśników z owocową konfiturą. Zobacz, jak zaserwować bliskim #PoProstuPyszne chwile!

Czas
przygotowania:

45 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki na 5 naleśników i syrop pomarańczowy:

  • 20 g masła,
  • 1 jajko,
  • 70 g wody,
  • 210 ml mleka,
  • 120 g mąki,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 20 g masła,
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (z ok. 2 sztuk),
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 2 łyżki konfitury Gorzkie Pomarańcze Bonne Maman,
  • 1-2 łyżki cukru.
Przepis - Naleśniki z konfiturą pomarańczową<br />
<strong>Bonne Maman</strong> a&#8217;la crepes suzette
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Masło roztapiamy i mieszamy dokladnie z resztą składników. Masę wkladamy
do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie smażymy cieniutkie naleśniki
(na odrobinie masła lub na suchej patelni).

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia
i lekkiego skarmelizowania. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę, konfiturę
z gorzkich pomarańczy Bonne Maman.

Gotujemy kilka minut do całkowitego rozpuszczenia się składników. Po tym czasie kładziemy na patelnię naleśniki złożone w trójkąty (u mnie na patelni zmieściły się 4) i smażymy kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Dodatkowo można udekorować kleksem kwaśnej śmietany i konfitury.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »