Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Marokańskie naleśniki z kwiatem pomarańczy i dżemem morelowym
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
30 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na około 20 naleśników:
- 220 g drobnej kaszy manny,
- 100 g mąki,
- 2 łyżki białego cukru,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 500 ml letniej wody,
- 1 łyżka suchych drożdży,
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy,
- konfitura morelowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Wymieszaj łyżkę stołową suchych drożdży z łyżeczką cukru i odrobiną letniej wody w małej misce. Odstaw na 5 minut.
Dodaj do siebie kaszę mannę, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia, i połącz za pomocą miksera. Dodaj mieszaninę wody i suchych drożdży z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy. Mieszaj przez 2 minuty. Gdy ciasto będzie gładkie, włóż je do miski i przykryj ściereczką, pozostaw na 30 minut.
Następnie ponownie zamieszaj. Wlej łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy tylko powstanie wiele małych dziur na powierzchni, naleśnik jest gotowy.
W przeciwieństwie do klasycznego wariantu marokańskie naleśniki smażone są tylko z jednej strony! Posmaruj naleśniki pyszną
konfiturą morelową Bonne Maman.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!