Piernikowa panna cotta z konfiturą wiśniową | Inspiracje Bonne Maman

Piernikowa panna cotta z konfiturą wiśniową

Chcesz spróbować czegoś nowego? Przygotuj wegańską panna cottę piernikową i rozkoszuj się jej aksamitnym smakiem!

Czas
przygotowania:

20 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki na dwie porcje:

  • 250 ml pełnotłustego mleka kokosowego,
  • 200 ml mleka migdałowego,
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 50 g erytrytolu,
  • 4 g agaru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej Bonne Maman,
  • opcjonalnie pokruszone pierniczki na górę.
Przepis - Piernikowa panna cotta z konfiturą wiśniową
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Umieść w garnuszku mleko migdałowe i kokosowe, wanilię, przyprawę do piernika, sok i słodzik, podgrzej składniki wciąż mieszając (możesz dodatkowo je zblendować, jeśli przyprawa nie będzie chciała się dobrze rozpuścić).

Kiedy mleko zacznie wrzeć – wsyp agar i gotuj mieszając ok. 2 minuty, po tym czasie dodaj mąkę rozmieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotuj całość intensywnie mieszając, a następnie zdejmij z kuchenki.

Przelej do naczyń, odstaw do ostudzenia
i stężenia. Na zastygniętą panna cottę wyłóż konfiturę wiśniową Bonne Maman, możesz posypać pokruszonymi pierniczkami.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »