Kruche ciasteczka z konfiturą z czarnej jagody - Bonne Maman | Konfitury i dżemy

Kruche ciasteczka z konfiturą z czarnej jagody

ALE CIACHO! Przyjrzyj mu się bliżej z przepisem na kruche ciasteczka z konfiturą z czarnej jagody Bonne Maman!

Czas
przygotowania:

36 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 25 g drobno posiekanych orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • jajko + 1 żółtko,
  • 50 g mąki,
  • 90 g cukru pudru,
  • konfitura z czarnej jagody Bonne Maman.
Przepis - Kruche ciasteczka z konfiturą z czarnej jagody
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Rozdrobnij masło i wyrób je z cukrem, dodaj orzechy, sól i jajko. Do wymieszanego ciasta dodaj przesianą mąkę i cukier puder. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i pozostaw na 2 godziny w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Za pomocą foremek wytnij ciasteczka na kształt kwiatuszków, a następnie w połowie kwiatuszków wytnij małe dziurki na środku.

Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.

Piecz około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C, do uzyskania złocistego koloru.

Ostudź ciasteczka, część z nich posmaruj konfiturą z czarnej jagody Bonne Maman i ułóż na nich ciasteczka z wyciętą dziurką.

Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »