Francuskie magdalenki z konfiturą truskawkową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Francuskie magdalenki z konfiturą truskawkową Bonne Maman

Miękkie i puszyste ciastka o charakterystycznym kształcie muszli, to przyjemność, którą będziesz chciał zawsze mieć pod ręką!

Czas
przygotowania:

25 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 4 żółtka dużych jajek,
  • Konfitura truskawkowa Bonne Maman,
  • łyżka otartej skórki z pomarańczy lub cytryny,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.
Przepis - Francuskie magdalenki z konfiturą truskawkową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być  w temperaturze pokojowej.
Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. W misce umieść żółtka. Zmiksuj je razem z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji jasnego, puszystego kremu.

Do uzyskanej masy dodaj roztopione masło, mąkę oraz łyżkę skórki z cytrusów.

Całość wymieszaj powoli i dokładnie do połączenia składników. Ma powstać gęste, ale puszyste ciasto. Odstaw do lodówki na minimum 15 minut.

Foremkę na magdalenki wysmaruj od środka masłem, a następnie wypełnij je masą do połowy, dodaj łyżeczkę konfitury truskawkowej Bonne Maman i przykryj kolejną warstwą masy.

Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 stopni.
Magdalenki piecz około 15 minut, do wyrośnięcia i ładnego zarumienienia.

Po upieczeniu wyjmij magdalenki z blaszki i ostudź je. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »