Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Kruche ciasteczka z konfiturą z czarnej jagody
Czas
przygotowania:
36 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki:
- 140 g miękkiego masła,
- 2 łyżki cukru,
- 25 g drobno posiekanych orzechów laskowych,
- szczypta soli,
- jajko + 1 żółtko,
- 50 g mąki,
- 90 g cukru pudru,
- konfitura z czarnej jagody Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Rozdrobnij masło i wyrób je z cukrem, dodaj orzechy, sól i jajko. Do wymieszanego ciasta dodaj przesianą mąkę i cukier puder. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i pozostaw na 2 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Za pomocą foremek wytnij ciasteczka na kształt kwiatuszków, a następnie w połowie kwiatuszków wytnij małe dziurki na środku.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
Piecz około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C, do uzyskania złocistego koloru.
Ostudź ciasteczka, część z nich posmaruj konfiturą z czarnej jagody Bonne Maman i ułóż na nich ciasteczka z wyciętą dziurką.
Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!