Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Beza z konfiturą z truskawkową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
4 GODZINY
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 4 białka L lub 5 białek M,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 200 g śmietany kremówki 30%,
- fix do śmietany,
- 250 g mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 200 g konfitury truskawkowej Bonne Maman,,
- pestki z 1⁄2 owocu granatu
- opcjonalnie - listki świeżej mięty.
Sposób przygotowania
Beza:
Przygotuj blachę do pieczenia wielkości piekarnika. Wyłóż ją papierem do
pieczenia. Używając formy do ciasta o średnicy 18 cm, narysuj na papierze
okrąg, odwróć papier na drugą stronę i delikatnie natłuść go oraz oprósz mąką.
Odstaw na bok. Piekarnik nagrzej do 120°C (góra i dół, bez termoobiegu).
Do miksera zamontuj końcówkę do ubijania.
Białka jaj wbij do miski. Cukier odmierz do osobnej miski i odstaw.
Białka ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach (ok 2-3 minuty). Następnie
stopniowo dodawaj cukier po 1 łyżce nie zmniejszając ani nie zwiększając ilości
wsypywanego cukru. Po każdym dodaniu cukier dobrze miksuj ok. 1 minuty. Gdy cały cukier zostanie dodany, ubijaj jeszcze przez 3 minuty. Na koniec masa powinna być gęsta i sztywna. Dodaj wanilię, mąkę ziemniaczaną, ocet ryżowy i miksuj całość jeszcze przez 1 minutę. Z pomocą łyżki delikatnie wyłóż bezę na przygotowany wcześniej papier do pieczenia. Delikatnie wygładź boki bezy podnosząc je do góry pewnymi, stabilnymi ruchami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez 3 godziny.
Krem:
Kremówkę ubijaj przez 2 minuty na wysokich obrotach.
Dodaj fix do śmietany, cukier puder i ubijaj do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 2 minuty). Dodaj mascarpone i zmiksuj całość krótko
(ok. 30 sekund) na średnich obrotach.
Dekorowanie ciasta:
Przygotowany krem wyłóż na środek bezy. Wyłóż warstwę konfitury truskawkowej
Bonne Maman i udekoruj pestkami granatu oraz listkami mięty. Przechowuj
w lodówce – po schowaniu do lodówki beza straci jednak swoją chrupkość.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!