Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Dutch baby z konfiturą rabarbarową
Czas
przygotowania:
30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki dla 2 osób
- 1 jabłko,
- 1 gruszka,
- 60 g masła,
- 3 jajka,
- 80 ml mleka,
- 70 g mąki,
- 43 g (3 łyżki) cukru,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- słoik konfitury rabarbarowej Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 220°C (góra i dół, bez termoobiegu lub 200°C z termoobiegiem). W środku piekarnika nagrzej również patelnię żeliwną.
Jabłko i gruszkę umyj i pokrój na 8 plastrów, usuń gniazda nasienne.
W rondelku lub na małej patelni sklaruj masło: podgrzej do momentu aż będzie
miało złoto-brązowy kolor a na powierzchni pojawi się piana. Zbieraj pianę.
Odmierz połowę masła do osobnej miseczki. Na pozostałym na patelni sklarowanym maśle skarmelizuj podsmażając krótko (3 min.) gruszkę i jabłko, obracając kilka razy w czasie smażenia.
Owoce zdejmij z patelni i odłóż na bok do przestudzenia, patelnię z masłem tak samo odstaw do późniejszego wykorzystania, a w tym czasie przygotuj ciasto.
W kielichu blendera zmiksuj ze sobą jajka, mleko, mąkę, cukier, wanilię
(lub cukier waniliowy), sól, pozostałe sklarowane masło, cynamon i 1 łyżkę konfitury rabarbarowej Bonne Maman. Blenduj przez kilka sekund tylko do momentu połączenia się składników. Wysuń z piekarnika kratkę z nagrzaną patelnią,
wylej na nią pozostałe na patelni z karmelizowania owoców masło i rozprowadź pędzelkiem po całej patelni.
Wylej zmiksowaną masę, a na środku ułóż podpieczoną gruszkę i jabłko w dwóch warstwach. Wsuń kratkę z patelnią z powrotem i zamknij piekarnik.
Piecz przez 15 minut, aż ciasto urośnie a na brzegach będzie miało złocisty kolor.
Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Podawaj dutch baby ciepłe, posypane cukrem pudrem i z warstwą konfitury rabarbarowej Bonne Maman.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!