Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Wiosenny tort z kremem mascarpone, konfiturą i owocami
Czas
przygotowania:
2 godziny
Poziom
trudności:
Średni
Składniki:
- 6 jajek,
- 200 g maki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 230 g cukru,
- 450 g mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki 36 proc,
- 3 łyżki cukru pudru,
- Sok z 1/2 cytryny,
- 250 ml wody,
- 370 g konfitury 4 czerwone owoce Bonne Maman,
- owoce do dekoracji: maliny, czerwone porzeczki, wiśnie, truskawki.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Formę na biszkopt wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka ubij z cukrem na sztywna pianę (tak jak do bezy).
Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Piana powinna być gęsta.
Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.
Połowę powstałej masy przelej do jednej formy, a drugą połowę do drugiej formy. Biszkopt piecz ok. 35 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika wystudź biszkopt.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Krem mascarpone wymieszaj, tak aby był kremowy i jednolity. Dodaj do niego ubitą śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Wymieszaj ze sobą sok z cytryny, 250 ml wody i łyżkę cukru.
Tak powstałym ponczem nasącz pierwszy z blatów. Następnie rozsmaruj na nim konfiturę Bonne Maman i krem mascarpone.
Drugi blat też nasącz ponczem i posmaruj konfiturą oraz mascarpone.
Udekoruj wiosenny tort świeżymi owocami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!