Wiosenny tort z kremem mascarpone, konfiturą i owocami | Inspiracje Bonne Maman

Wiosenny tort z kremem mascarpone, konfiturą i owocami

Poznaj przepis, którego smak na pewno Cię zaskoczy! Tak pysznie i owocowo jeszcze nie było!

Czas
przygotowania:

2 godziny

Poziom
trudności:

Średni

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 200 g maki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 230 g cukru,
  • 450 g mascarpone,
  • 200 ml śmietany kremówki 36 proc,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • 250 ml wody,
  • 370 g konfitury 4 czerwone owoce Bonne Maman,
  • owoce do dekoracji: maliny, czerwone porzeczki, wiśnie, truskawki.
Przepis - Wiosenny tort z kremem mascarpone, konfiturą i owocami
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Formę na biszkopt wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do miski. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka ubij z cukrem na sztywna pianę (tak jak do bezy).

Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Piana powinna być gęsta.

Następnie dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj.

Połowę powstałej masy przelej do jednej formy, a drugą połowę do drugiej formy. Biszkopt piecz ok. 35 min.

Po wyciągnięciu z piekarnika wystudź biszkopt.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Krem mascarpone wymieszaj, tak aby był kremowy i jednolity. Dodaj do niego ubitą śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Wymieszaj ze sobą sok z cytryny, 250 ml wody i łyżkę cukru.

Tak powstałym ponczem nasącz pierwszy z blatów. Następnie rozsmaruj na nim konfiturę Bonne Maman i krem mascarpone.

Drugi blat też nasącz ponczem i posmaruj konfiturą oraz mascarpone.

Udekoruj wiosenny tort świeżymi owocami.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »