Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Tartaletki z kremem waniliowym i konfiturą truskawkową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
60 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na 4 tartaletki:
- 200 g mąki krupczatki,
- 100 g otrębów owsianych,
- 180 g zimnego masła,
- 70 g cukru,
- 100 g cukru pudru,
- 7 żółtka,
- kilka kropel ekstraktu z wanilią,
- szczypta soli,
- 500 ml mleka,
- 1 laska wanilii,
- 50 g skrobi ziemniaczanej,
- konfitura truskawkowa Intense Bonne Maman,
- świeże truskawki.
Sposób przygotowania
Zacznij od przygotowania kremu waniliowego. Do garnka wlej ok. 250 ml mleka, gotuj na małym ogniu. W osobnej misce wymieszaj ze sobą pozostałe mleko z cukrem, ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii, skrobią oraz żółtkami.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej dokładnie zmiksowaną żółtkową masę, wciąż mieszając ją w garnku za pomocą trzepaczki. Na początku zaczną się pojawiać wyraźne grudki, ale wraz z upływem mieszania masy trzepaczką powstanie aksamitny, gęsty krem. Odstaw go do całkowitego wystygnięcia. W dużej misce ubij na puch miękkie masło, do którego stopniowo, łyżka po łyżce, stale miksując dodawaj waniliowy krem.
Do przygotowania spodów do tartaletek najpierw wysyp na stolnicę mąkę krupczatkę i otręby, dodaj do niej sól, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, cukier puder i ekstrakt. Składniki posiekaj i szybko zagniataj z nich zwarte ciasto, które następnie owiń folią spożywczą i przełóż na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj foremki na spody. Posmaruj je masłem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Gdy kruche ciasto będzie już schłodzone, przełóż je na stolnicę podsypaną odrobiną mąki, rozwałkuj i przełóż do foremek. Następnie nakłuj każdy spód widelcem. Piecz w 180°C. (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut – aż uzyskają złoty kolor.
Upieczone spody wyjmij z piekarnika, poczekaj aż całkowicie wystygną i wyjmij je z foremek. Posmaruj tartaletki konfiturą Bonne Maman. Krem waniliowy przełóż do szprycy cukierniczej i dekoruj nim wierzch tartalerki. Udekoruj tartaletki świeżymi truskawkami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!