Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Tarta z konfiturą truskawkową
Czas
przygotowania:
30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 150g masła,
- 3 żółtka,
- 70g cukru,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150g konfitury truskawkowej Bonne Maman,
- 100 g konfitury malinowej Bonne Maman Intense.
Sposób przygotowania
Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą
i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem. Wyjmij ciasto z lodówki,
2/3 ciasta wyłóż na formę, a na nie wyłóż obie konfitury Bonne Maman.
1/3 część ciasta rozwałkuj na posypanym mąką blacie, wytnij paski o szerokości
ok. 2cm. Paski z ciasta układaj na warstwie konfitury, tworząc kratkę.
Kratkę z ciasta posmaruj żółtkiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!