Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Serniczki z foie gras i konfiturą figową
Czas
przygotowania:
godzina
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 200 g foie gras,
- 250 g twarogu,
- 60 g śmietany 12%,
- 2 jajka,
- szczypta pieprzu,
- 100 g ciasteczek korzennych,
- 60 g masła,
- 2 listki żelatyny,
- 250 g konfitury figowej Bonne Maman,
- foremki do wycinania ciasteczek w kształcie gwiazdek.
Sposób przygotowania
Wlej śmietanę do rondelka i dodaj foie gras, następnie zagotuj całość i dokładnie wymieszaj. Rozkrusz korzenne ciasteczka, wymieszaj je z miękkim masłem
i ułóż cienką warstwę na dnie foremek.
Wymieszaj twaróg, krem z foie gras, jajka i pieprz. Wylej masę na spód z ciasteczek w foremkach. Piecz przez 45 minut w temperaturze 140°C,
następnie wystudź i odstaw do lodówki.
Gdy masa ostygnie, podgrzej na patelni konfiturę figową Bonne Maman.
Dodaj zmiękczone listki żelatyny i wymieszaj.
Nałóż konfiturę na serniczki i pozostaw do schłodzenia na kilka godzin.
Gdy zastygnie, ostrożnie wyjmij serniczki z formy.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!