Serniczki z foie gras i konfiturą figową | Inspiracje Bonne Maman

Serniczki z foie gras i konfiturą figową

Te wytrawne serniczki będą hitem spotkań w gronie najbliższych. Dokładkom nie będzie końca!

Czas
przygotowania:

godzina

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 200 g foie gras,
  • 250 g twarogu,
  • 60 g śmietany 12%,
  • 2 jajka,
  • szczypta pieprzu,
  • 100 g ciasteczek korzennych,
  • 60 g masła,
  • 2 listki żelatyny,
  • 250 g konfitury figowej Bonne Maman,
  • foremki do wycinania ciasteczek w kształcie gwiazdek.
Przepis - Serniczki z foie gras i konfiturą figową
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Wlej śmietanę do rondelka i dodaj foie gras, następnie zagotuj całość i dokładnie wymieszaj. Rozkrusz korzenne ciasteczka, wymieszaj je z miękkim masłem
i ułóż cienką warstwę na dnie foremek.
Wymieszaj twaróg, krem z foie gras, jajka i pieprz. Wylej masę na spód z ciasteczek w foremkach. Piecz przez 45 minut w temperaturze 140°C,
następnie wystudź i odstaw do lodówki.
Gdy masa ostygnie, podgrzej na patelni konfiturę figową Bonne Maman.
Dodaj zmiękczone listki żelatyny i wymieszaj.
Nałóż konfiturę na serniczki i pozostaw do schłodzenia na kilka godzin.
Gdy zastygnie, ostrożnie wyjmij serniczki z formy.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »