Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Pączki z konfiturą truskawkową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 12 pączków:
- 500 g mąki,
- 20 g drożdży,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 60 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- konfitura truskawkowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę, pokruszone drożdże, cukier waniliowy i sól razem w misce. Następnie, ciągle mieszając, dodaj ubite jajka, mleko i miękkie masło, aby powstało dobrze wymieszane ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę.
Po godzinie zagnieć ciasto, a następnie nałóż je na stolnicę lub blat pokryty warstwą mąki o grubości około 1 cm. Następnie użyj foremki do ciastek, aby wyciąć koła o średnicy około 6 cm i umieść je na posypanej mąką blasze do pieczenia. Pozwól im poleżeć w temperaturze pokojowej przez kolejne 45 minut.
Rozgrzej olej i delikatnie wkładaj do niego przygotowane ciasto. Gdy tylko pączki się zarumienią i będą miały piękny brązowy kolor, wyjmij je i odłóż do wystygnięcia (np. na ręczniku kuchennym). Poczekaj, aż pączki ostygną, a następnie posmaruj je konfiturą truskawkową Bonne Maman i posyp cukrem pudrem.
Bez względu na to, czy podasz pączki na ciepło, czy na zimno – w każdej wersji będą one przepyszne!
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!