Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Naleśniki à la Samosa z konfiturą truskawkową
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina 30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na około 6 osób:
- 250 g mąki,
- 1 litr mleka (1/2 litra do naleśników, 1/2 litra do nadzienia),
- 3 jajka,
- 40 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 300 ml bitej śmietany,
- 1 laska wanilii,
- konfitura truskawkowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto naleśnikowe, mieszając mąkę, 3 jajka i 30 g konfitury (dla delikatnego smaku). Powoli dolewaj mleko i roztopione masło, mieszając trzepaczką. Podsmaż naleśniki na patelni z masłem.
Zagotuj mleko z wanilią. W międzyczasie wymieszaj żółtko z cukrem. Wymieszaj mleko z żółtkiem. Lekko ogrzej mieszaninę, a następnie pozwól jej ostygnąć przez godzinę. Następnie ubij śmietankę i wymieszaj w schłodzonym nadzieniu.
Rozetnij naleśnik na środku. Obróć okrągłą stroną w dół i dodaj łyżkę nadzienia do prawego górnego rogu. Następnie złóż placek tak, aby uzyskać prostokąt i ponownie, aby powstał trójkąt.
Podawaj naleśniki z konfiturą truskawkową Bonne Maman.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!