Domowa chałka z waniliową kruszonką i konfiturą truskawkową | Inspiracje Bonne Maman

Domowa chałka z waniliową kruszonką
i konfiturą truskawkową Bonne Maman

Smak dzieciństwa: domowa chałka, konfitura i świeże truskawki, to #PoProstuPyszne!

Czas
przygotowania:

3 godziny 30 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na dwie chałki:

  • 550 g mąki pszennej (tortowej lub luksusowej),
  • 350 ml ciepłego mleka,
  • 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego),
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka lub wody do posmarowania,
  • 45 g mąki krupczatki do kruszonki,
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 30 g zimnego masła.
Przepis - Domowa chałka z waniliową kruszonką<br />
i konfiturą truskawkową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Ciepłe mleko przelej do miski i połącz z cukrem za pomocą trzepaczki. Odstaw na ok. 15 minut. Następnie dodaj wystudzone, płynne masło, żółtko, sól i stopniowo wsypuj przesianą przez sitko mąkę.
Ciasto wyrabiaj rękoma lub mikserem z hakiem do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok. 10 minut). Po tym czasie przełóż ciasto do miski wysmarowanej płynnym masłem lub olejem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny do podwojenia jego objętości. Możesz też włożyć miskę do piekarnika nagrzanego do 40 st C- wówczas ciasto wyrośnie nieco szybciej.
Do osobnej miski przełóż mąkę, dodaj cukier oraz zimne masło i wyrabiaj palcami kruszonkę. Powinna mieć konsystencję piasku,
gdy będzie już gotowa odstaw miskę na bok.
Wyrośnięte ciasto na chałkę podziel na 2 części, a każdą z nich na 3 pasma, które należy przy pomocy dłoni rozwałkować na długość ok. 35- 40 cm. Z trzech pasm zapleć warkocz, a końce chałki podłóż pod spód.
Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż zaplecione chałki. Przykryj je czystą ściereczką i zostaw jeszcze
na ok. 15-30 minut, by nieco podrosły.
Wyrośnięte chałki posmaruj mieszaniną jajka z mlekiem i posyp kruszonką. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw chałki do piekarnika
i piecz przez ok. 25-30 minut ( do zarumienienia).
Chałkę podawaj z konfiturą truskawkową Bonne Maman
oraz świeżymi truskawkami.
Autorka: Olga Jurkowicz @waniliowachmurka

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »