Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Crepemaki z konfiturą morelową
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
3 godziny 30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 250 g mąki,
- 4 jajka,
- 1/2 litra mleka,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
- paczka cukru waniliowego,
- 250 g mascarpone,
- laska wanili,
- świeże morele i brzoskwinie,
- 2 lub 3 łyżki stołowe cukru,
- 1 arkusz żelatyny w listkach,
- konfitura morelowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Najpierw przygotuj ciasto naleśnikowe, a następnie usmaż naleśniki na patelni.
Jeśli ciasto naleśnikowe wyjdzie zbyt twarde, dodaj łyżkę wody mineralnej.
Zanurz 1 arkusz żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Rozpuść mascarpone w rondlu, a następnie dodaj miąższ waniliowy (zeskrob nożem ze strączka), cukier waniliowy i cukier. Zdejmij garnek z mascarpone z ognia i dodaj do niego żelatynę. Następnie pozwól mieszaninie ostygnąć.
Nałóż naleśnik na folię spożywczą i przykryj dwie trzecie (pozostawiając jedną wolną krawędź) konfiturą morelową Bonne Maman. Nałóż warstwę mascarpone na środek i rozsmaruj po całej długości naleśnika. Następnie zwiń naleśnik tak, aby na całej długości znajdowało się mascarpone.
Użyj mieszanki mąki i wody, aby koniec naleśnika przykleił się do jego ścianki, dzięki czemu nie będzie się odwijał. Zawiń folię wokół naleśników i włóż je do lodówki
na 3 godziny. Po wyjęciu, pokrój naleśnik na kilka części i udekoruj konfiturą.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!