Wianuszki drożdżowe z kremem kasztanowym | Inspiracje Bonne Maman

Wianuszki drożdżowe z kremem kasztanowym
Bonne Maman

Poznaj przepis na smakowite wianuszki drożdżowe z aksamitnym kremem kasztanowym i przygotuj swoim bliskim wyjątkowe śniadanie, bo to #PoProstuPyszne!

Czas
przygotowania:

2 godziny 30 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 jajka (2 do ciasta i 1 do posmarowania),
  • 55 g cukru lub erytrolu,
  • 60 g masła,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • pokruszone orzechy,
  • miód,
  • krem kasztanowy Bonne Maman.
Przepis - Wianuszki drożdżowe z kremem kasztanowym<br />
<strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Drożdże pokrusz do miski, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 3 łyżki mleka. Miskę przykrytą ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Rozpuść masło. Następnie z rozczynu i pozostałych składników zagnieć ciasto i wyrabiaj kilka minut. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie podziel na 8 części, każdą rozwałkuj na prostokąt (podsyp ciasto mąką). Posmaruj kremem kasztanowym Bonne Maman po całości (zostaw wolne brzegi), następnie zawiń w rulonik, natnij wzdłuż i zapleć. Zapleciony rulon zawiń w wianek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Wianuszki posmaruj jajkiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz wianuszki
ok. 25-30 min. Gotowe wianuszki polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami.

 

Autorka: Izabela Kapis @czarna.wisienka

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »