Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Mazurek z konfiturą morelową i bezikami
Czas
przygotowania:
50 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 170 g mąki pszennej,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g cukru trzcinowego,
- 150 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 335 g konfitury morelowej Bonne Maman Intense,
- 20 mini bezików do dekoracji.
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do miski.
Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło oraz cukier.
Całość zmiksuj. Dodaj żółtka i zagnieć.
Uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na minimum 30 min.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż w prostokątnej formie (ok. 20 x 30 cm).
Następnie nakłuj spód widelcem i uformuj ozdobny rant.
Piekarnik nagrzej do 165°C. Włóż formę z ciastem do piekarnika
i piecz je ok. 35 minut, aż osiągnie lekko złoty kolor.
Ostudzone ciasto posmaruj konfiturą morelową Bonne Maman Intense
i udekoruj pokruszonymi bezikami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!