Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Eklerki z kremem mlecznym z solą morską
Czas
przygotowania:
1 godzina 5 minut
Poziom
trudności:
Trudny
Składniki na 12 eklerów:
- krem mleczny z solą morską Bonne Maman,
- 80 ml wody,
- 50 ml mleka,
- 55 g masła,
- 85 g mąki,
- 3 jajka + 1 żółtko,
- szczypta soli,
- duża łyżka cukru.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W rondelku wymieszaj wodę z mlekiem i dodaj pokrojone na małe kawałki masło.
Podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Nie przestając mieszać, postaw ciasto z powrotem na małym ogniu na kolejne 3-4 minuty. Po tym czasie ciasto powinno odchodzić od ścianek rondelka.
Przełóż do miski, a następnie dodaj jajka jedno po drugim. Za pomocą rękawa kuchennego wyciśnij ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia.
Eklerki powinny mieć około 7 cm długości. Za pomocą pędzelka posmaruj roztrzepanym żółtkiem wierzch ciasta na eklerki, aby zarumieniło się podczas pieczenia.
Piecz 20 min. w temperaturze 180 stopni bez otwierania piekarnika, aby uzyskać suche eklerki. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Umieść krem mleczny z solą morską Bonne Maman w rękawie kuchennym. Spód eklerka przebij i napełnij jego wnętrzne kremem mlecznym.
Aby uzyskać polewę, zanurz górną część każdego eklerka w kremie mlecznym. Pozostaw do zastygnięcia na 30 minut w lodówce.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!