Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Drożdżowe ślimaczki z konfiturą figową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
2 godziny 45 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na jedną porcję
- 300 g mąki pszennej,
- 5 g suchych drożdży,
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej,
- szczypta soli,
- 40 g cukru,
- 130 ml mleka krowiego lub roślinnego,
- 50 g gęstego jogurtu kokosowego,
- 40 g masła,
- kilka łyżek konfitury figowej Bonne Maman,
- garść płatków migdałowych,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko, wanilię i jogurt (najlepiej w temp. pokojowej). Ciasto wymieszaj ręcznie lub z pomocą miksera, pod koniec dodaj roztopione masło i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1-1,5 h.
Po tym czasie krótko wyrabiaj ciasto, podsyp mąką i rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj konfiturą figową Bonne Maman i zwiń wzdłuż dłuższego boku, podziel na 7-8 porcji i ułóż w tortownicy 23 cm, na dnie wyłożonej papierem.
Odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 min, po czym posmaruj rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać migdałami i piecz ok. 25 min w 180°C, jeszcze ciepłe można polać lukrem.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!