Cynamonowe bułeczki z konfiturą morelową | Inspiracje Bonne Maman

Cynamonowe bułeczki z konfiturą morelową

Zakręcone bułeczki z morelową konfiturą Bonne Maman zrobią Ci dzień! Spróbujesz?

Czas
przygotowania:

30 minut

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki na 24 bułeczki:

  • 200 g masła,
  • 280 ml mleka,
  • 30 g brązowego cukru (demerara),
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 450 g mąki,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 180 g konfitury morelowej Bonne Maman,
  • 80 g cukru,
  • 12 g (2 łyżki) cynamonu.
  • 100 g serka kremowego,
  • 1 łyżka wody.
Przepis - Cynamonowe bułeczki z konfiturą morelową
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

W małym naczyniu rozpuść masło. W osobnym garnuszku połącz: 250 ml mleka, cukier brązowy i kardamon. Podgrzej, tylko do momentu rozpuszczenia się cukru (mleko powinno mieć temperaturę taką, aby można było je dotknąć dłonią).
Za pomocą miksera (bądź ręcznie) połącz: mąkę, drożdże suszone oraz sól,
a następnie dodaj jedno jajko.
Następnie, wlej połowę ciepłego mleka z cukrem i kardamonem, wymieszaj na wolnych obrotach miksera po czym dolej pozostałą połowę mleka i ponownie wymieszaj. Dodaj roztopione 100 g masła, wlewając po 1 łyżeczce masła, cały czas ucierając ciasto. Dodawaj kolejną łyżkę masła dopiero gdy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Gdy całe masło będzie już dodane, wyrabiaj jeszcze ciasto na wolnych obrotach miksera przez 10 minut. Ciasto może wydać się zbyt rzadkie, nie należy jednak dodawać większej ilości mąki.

Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką kuchenną i odstaw na ok. 1 godzinę
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Gdy ciasto wyrasta, wymieszaj w osobnej misce: 100 g masła
w temperaturze pokojowej, cukier oraz cynamon.
Naszykuj dwie tortownice o średnicy 30 cm, wyłóż papierem do pieczenia
i odstaw je na bok.

Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę lub blat podsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości ok. 60 cm x 40 cm. Posmaruj równo, do samych brzegów kolejno konfiturą morelową Bonne Maman i nadzieniem cynamonowym. Zwiń ciasto rozpoczynając od dłuższego boku. Na koniec, delikatnie zagnieć krawędź ciasta wzdłuż całego brzegu rolady tak, aby zlepić brzeg ciasta ze zwiniętą częścią. Przy użyciu ostrego noża lub nici, pokrój roladę w 24 równych części. Ułóż je na przygotowanych wcześniej tortownicach (po 12 szt. w każdej)
i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem, lub 180°C góra i dół). Gdy bułeczki wyrosną, wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i wodą. Piecz przez 25-30 minut, aż bułeczki się zarumienią i będą mieć złoty kolor. Ważne, by nie piec ich zbyt długo – w przeciwnym razie będą przesuszone.
Przed podaniem posmaruj serkiem kremowym wymieszanym z łyżką mleka
i 2 łyżkami konfitury morelowej Bonne Maman.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »