Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Crêpe cake z konfiturą z owoców leśnych
Czas
przygotowania:
40 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 8 porcji:
- 50 g masła,
- 320 g mąki,
- szczypta soli,
- 4 jajka L,
- 240 ml wody mineralnej gazowanej,
- 360 ml mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 ½ słoiczka konfitury z owoców leśnych Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Masło roztop w małym rondelku. Mleko, wodę, jajka i suche składniki umieść
w kielichu miksera, zmiksuj do momentu połączenia się składników, aż masa naleśnikowa będzie jednolita. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników
o średnicy 24 cm. Nagrzej ją i wylej pół chochli (ok. 45 ml) na środek patelni, podnieś patelnię z kuchenki i okrężnymi ruchami rozlej masę równo po całej powierzchni.
Smaż przez 1-2 minut, do chwili aż wierzch naleśnika będzie matowy. Przy pomocy szpatułki obróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę. Zdejmij
z patelni i odłóż na talerz. Powtórz czynność z pozostałą masą naleśnikową.
Odłóż na bok 3 naleśniki na ostatnią warstwę. Na spodzie patery lub talerza ułóż
3 naleśniki. Posmaruj je 3 łyżkami konfitury z owoców leśnych Bonne Maman. Przekładaj na zmianę po jednym naleśniku, za każdym razem wierzch smarując dwoma łyżkami konfitury. Na koniec, wyłóż trzy ostatnie, odłożone wcześniej naleśniki i obficie posmaruj je konfiturą oraz udekoruj owocami. Przed podaniem schłódź przez co najmniej 45 minut.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!