Babka wielkanocna z konfiturą truskawkową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Babka wielkanocna z konfiturą truskawkową Bonne Maman

Królowa wielkanocnego stołu jest tylko jedna. Nie może jej zabraknąć. Skusi każdego łasucha.

Czas
przygotowania:

1 godzina 30 min

Poziom
trudności:

Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 340 g cukru pudru,
  • 10 g skórki z cytryny,
  • 5 kropli świeżo wyciśniętej cytryny,
  • 4 jajka,
  • 1 białko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kropla barwnika spożywczego (u nas czerwony),
  • konfitura truskawkowa Bonne Maman ok. 5 łyżeczek.
Przepis - Babka wielkanocna z konfiturą truskawkową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

140 g cukru pudru wymieszaj ze startą skórką z cytryny.
Rozpuść masło. Do miski wbij 4 jajka i ubij je z cukrem pudrem i skórką z cytryny.
Dodaj cukier waniliowy, mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Powoli wlewaj olej cały czas miksując na niewielkich obrotach.
Przełóż do formy i na samej górze wyłóż konfiturę truskawkową Bonne Maman. 

Piecz ok. 40 min w 180 stopniach. Zostaw do ostygnięcia w formie, później wyjmij i przełóż na kratkę do udekorowania lukrem. 

Wymieszaj ze sobą 200 g cukru pudru, 1 białko, 5 kropli świeżo wyciśniętej cytryny i kroplę barwnika spożywczego (np. czerwonego).
Dokładnie mieszaj aż powstanie jednolity lukier.

Polej babkę kiedy ostygnie. 

 

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »