Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Babka wielkanocna z konfiturą truskawkową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina 30 min
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 250 g masła,
- 200 g mąki,
- 340 g cukru pudru,
- 10 g skórki z cytryny,
- 5 kropli świeżo wyciśniętej cytryny,
- 4 jajka,
- 1 białko,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kropla barwnika spożywczego (u nas czerwony),
- konfitura truskawkowa Bonne Maman ok. 5 łyżeczek.
Sposób przygotowania
140 g cukru pudru wymieszaj ze startą skórką z cytryny.
Rozpuść masło. Do miski wbij 4 jajka i ubij je z cukrem pudrem i skórką z cytryny.
Dodaj cukier waniliowy, mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Powoli wlewaj olej cały czas miksując na niewielkich obrotach.
Przełóż do formy i na samej górze wyłóż konfiturę truskawkową Bonne Maman.
Piecz ok. 40 min w 180 stopniach. Zostaw do ostygnięcia w formie, później wyjmij i przełóż na kratkę do udekorowania lukrem.
Wymieszaj ze sobą 200 g cukru pudru, 1 białko, 5 kropli świeżo wyciśniętej cytryny i kroplę barwnika spożywczego (np. czerwonego).
Dokładnie mieszaj aż powstanie jednolity lukier.
Polej babkę kiedy ostygnie.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!