Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Babeczki piernikowe z kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową
Czas
przygotowania:
30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 9 babeczek:
- 3 jajka,
- 220 g cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 250 g kefiru,
- 125 g oleju rzepakowego,
- 250 g konfitury wiśniowej Bonne Maman,
- 350 g mąki pszennej,
- 30 g gorzkiego kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (12 g),
- 20 g przyprawy do piernika,
- 300 g śmietanki kremówki 30%,
- 200 g serka mascarpone,
- 100 g czekolady gorzkiej,,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 2 g żelatyny w proszku + 15 ml zimnej wody,
- 2 łyżki posiekanych pistacji.
Sposób przygotowania
Krem czekoladowy: żelatynę zalej zimną wodą, po napęcznieniu podgrzej
do rozpuszczenia. Śmietankę również podgrzej, rozpuść w niej czekoladę, następnie wlej do niej żelatynę i wymieszaj.
Na koniec do lekko ciepłej czekoladowej masy dodaj mascarpone.
Całość zblenduj, przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce całą noc.
Ciasto piernikowe: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubij
z cukrem i solą na jasną masę. Wlej kefir oraz olej i zmiksuj.
Dodaj 100g konfitury wiśniowej Bonne Maman, mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i połącz w jednolitą masę.
Piecz w blaszce ok. 26×21 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st.C przez około 30-40 minut. Po wystudzeniu przetnij nożem górę w celu wyrównania ciasta, okrągłą foremką wykrój 9 ciastek o średnicy 7-8 cm. Nożykiem wyjmij odrobinę środków, w powstałe dziurki nałóż konfiturę wiśniową Bonne Maman
Schłodzony krem ubij na sztywno oraz wyszprycuj na ciastka. Do środka kremu nałóż ponownie konfiturę wiśniową Bonne Maman i posyp pistacjami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!