Makowiec z konfiturą figową | Inspiracje Bonne Maman

Makowiec z konfiturą figową
Bonne Maman

Posmakuj magii Świąt z Bonne Maman i przygotuj dla swoich bliskich smakowity makowiec z konfiturą figową, bo to #PoProstuPyszne!

Czas
przygotowania:

1 godzina 40 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na formę 24x28cm:

  • 400g maku mielonego,
  • 600g mleka/napoju roślinnego,
  • 200g konfitury figowej Bonne Maman Intense,
  • 8 łyżek erytrytolu,
  • 4 jajka,
  • 75g miękkiego masła,
  • 75g miodu,
  • 80g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100g orzechów,
  • 50g daktyli,
  • 50g suszonych śliwek.
Przepis - Makowiec z konfiturą figową<br />
<strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu aż wchłonie cały płyn (uważaj, aby mak się nie przypalił). Daktyle, suszone śliwki, orzechy posiekaj, dodaj do maku, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Następnie dodaj konfiturę figową Bonne Maman Intense i całość wymieszaj. Białka jaj ubij na sztywną pianę.

Masło utrzyj z miodem i erytrytolem. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku, a następnie masę makową, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubite białka jaj dodaj do masy i wymieszaj łyżką (ostrożnie, aby piana nie opadła).
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 1h 180°C, góra – dół (do suchego patyczka).

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »