Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Makowiec z konfiturą figową
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina 40 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na formę 24x28cm:
- 400g maku mielonego,
- 600g mleka/napoju roślinnego,
- 200g konfitury figowej Bonne Maman Intense,
- 8 łyżek erytrytolu,
- 4 jajka,
- 75g miękkiego masła,
- 75g miodu,
- 80g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100g orzechów,
- 50g daktyli,
- 50g suszonych śliwek.
Sposób przygotowania
Mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu aż wchłonie cały płyn (uważaj, aby mak się nie przypalił). Daktyle, suszone śliwki, orzechy posiekaj, dodaj do maku, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Następnie dodaj konfiturę figową Bonne Maman Intense i całość wymieszaj. Białka jaj ubij na sztywną pianę.
Masło utrzyj z miodem i erytrytolem. Ciągle miksując dodawaj po jednym żółtku, a następnie masę makową, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubite białka jaj dodaj do masy i wymieszaj łyżką (ostrożnie, aby piana nie opadła).
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 1h 180°C, góra – dół (do suchego patyczka).
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!