Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Różowe pancakes z kremem mascarpone, konfiturą i malinami
Czas
przygotowania:
25 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 3 porcje:
- 2 jajka,
- 150 ml soku z buraka,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- 180 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 100 g mascarpone,
- łyżka cukru,
- 200 g konfitury malinowej Bonne Maman,
- do dekoracji: maliny.
Sposób przygotowania
Do miski wbij jajka, wlej olej, sok z buraka oraz syrop klonowy.
Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj, aż masa będzie gęsta. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie ubij schłodzoną śmietankę z cukrem.
Dodaj do niej mascarpone i delikatnie wymieszaj. Pancakesy smaruj kremem na przemian z konfiturą Bonne Maman i układaj je warstwowo na sobie. Na wierzchu posmaruj kremem mascarpone i udekoruj świeżymi malinami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!