Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Tartaletki jabłkowe z konfiturą truskawkową
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 6 porcji:
- 1 paczka ciasta francuskiego,
- konfitura truskawkowa Bonne Maman,
- 2 jabłka,
- 50 g cukru,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier puder,
- czerwone owoce.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Umyj jabłka i usuń nasiona przed ich podzieleniem na ćwiartki, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Wsyp cukier do rondla wypełnionego w 3/4 wodą i zagotuj. Włóż plasterki jabłka do garnka i gotuj je przez około 5 minut. Następnie odcedź i umieść w misce z sokiem z cytryny.
Pokrój ciasto francuskie w paski o szerokości około 5 cm i posmaruj je dżemem truskawkowym Bonne Maman. Przykryj każdy pasek plasterkami jabłka tak, aby zachodziły na siebie. Posyp cynamonem, a następnie zwiń paski ciasta. Umieść zwinięte paski ciasta z jabłkiem w foremkach do muffinek i rozłóż konfiturę truskawkową Bonne Maman na jabłkach.
Piecz przez 35 minut, sprawdzając kolor. Niech tartaletki ostygną przed podaniem. Posyp cukrem pudrem i udekoruj czerwonymi owocami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!