Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Mini galettes des rois, czyli francuskie ciasto Trzech Króli
Czas
przygotowania:
35 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na 6 porcji:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 140 g mielonych migdałów,
- 4 łyżki konfitury z czarnej jagody Bonne Maman,
- 80 g drobnego cukru,
- 2 jajka + 1 żółtko,
- 75 g miękkiego masła,
- ziarenko fasoli.
Sposób przygotowania
Za pomocą foremki do ciastek (średnica 12 cm)
wytnij w cieście francuskim 12 kół i nakłuj je widelcem.
Wymieszaj w misce migdały, konfiturę Bonne Maman, cukier, 2 jajka i miękkie masło. Uzyskaną masę wylej na spód z ciasta francuskiego i ułóż na nim ziarenko fasoli. Posmaruj brzegi żółtkiem i przykryj drugą warstwą ciasta francuskiego. Czubkiem noża nakłuj wierzch i posmaruj żółtkiem.
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200°C.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!