Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Mazurek wielkanocny królik
Czas
przygotowania:
1 godzina 30 min
Poziom
trudności:
Średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 1 jajko rozmiar M,
- 210g cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 4 łyżki wody,
- 6 łyżek konfitury malinowej Bonne Maman
- 250 g mascarpone,
- 200 g śmietany 36%,
- do ozdoby: świeże owoce (maliny, borówki, inne), czekoladowe ozdoby w kształcie jajek, inne.
Sposób przygotowania
Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto: mąkę, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, 1 jajko w całości, cukier puder (180 g), ekstrakt z wanilii i wodę.
Ciasto zagniataj dłońmi, aż zrobi się jednolita zwarta kula. Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw na 20-30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Przygotuj formę do wykroju królika.
Możesz wykorzystać do niej karton lub na przykład papier do pieczenia.
Ważne, aby wykrój nie był większy niż Twoja blaszka do pieczenia.
Głowę królika z wycięciem najlepiej przygotować cyrklem, lub jeśli go nie posiadasz, to wykorzystaj do tego dwa talerzyki, różnej wielkości.
Przyłóż je do kartonu lub papieru do pieczenia i obrysuj ołówkiem lub długopisem.
Uszy przygotuj, wyznaczając dwa punkty, czyli czubki uszu, w identycznej odległości od środka okręgu. Narysuj królikowi uszy o takim samym kształcie.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj najlepiej już na papierze do pieczenia,
który położysz później na blaszce. Postaraj się od razu rozwałkować je tak, aby najłatwiej było z niego wyciąć kształt królika.
Na cieście połóż wycięty karton i za pomocą ostrego nożyka wytnij kształt.
Z reszty ciasta przygotuj jeszcze cienkie wałeczki,
które wykorzystasz do stworzenia obrzeża.
Wałeczki układaj wydłuż wszystkich krawędzi i lekko dociskaj, np. tępą częścią noża, w małych odstępach, przy okazji tworząc na bokach piękny wzór.
Mazurka nakłuwaj widelcem na całej powierzchni spodu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Po upieczeniu dokładnie wystudź spód.
Przy zdejmowaniu go z blaszki bardzo uważaj.
Najlepiej przełożyć go od razu na docelową formę do podawania,
zdejmując go razem z papierem do pieczenia i delikatnie zsuwając z niego ciasto.
W tym czasie przygotuj krem. W misie miksera zmiksuj śmietanę 36%
oraz 30g cukru. Jak śmietanka stanie się sztywna,
dodaj mascarpone i miksuj przez chwilę, do uzyskania jednolitego kremu.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.
Jeśli go nie posiadasz, możesz go zastąpić woreczkiem foliowym
z odciętym rogiem.
Po przestudzeniu spodu nasmaruj mazurek konfiturą malinową
Bonne Maman (5 łyżek) i za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiaj
mazurek kremem z bitą śmietaną.
Po ułożeniu kremu do drugiego rękawa cukierniczego z mniejszą
końcówką włóż 1-1,5 łyżki konfitury malinowej.
Ozdabiaj konfiturą niektóre przestrzenie między porcjami kremu,
tak aby stworzyć ciekawy wzór.
Do ozdoby wykorzystać możesz: czekoladowe mini jajka,
świeże maliny, borówki, a nawet listki świeżej mięty.
Tak przygotowanego mazurka wstaw do lodówki, aby się nieco schłodził.
Dla ładniejszego efektu możesz posypać owoce odrobiną cukru pudru.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!