Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Bezy z kremem i musem malinowym na bazie konfitury malinowej Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina 30 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na 8 sztuk:
- 4 jajka,
- 200 g drobnego cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru,
- 60 g malin (świeże lub mrożone),
- 2 łyżki konfitury Malina Intense Bonne Maman,
- świeże maliny,
- sezonowe owoce.
Sposób przygotowania
Oddziel żółtka od białek, ważne żeby jajka były w temperaturze pokojowej.
Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i nadal ubij.
Masa powinna być lśniąca i sztywna.
Piekarnik nagrzej do 120°C. Na papierze do pieczenia narysuj okręgi o średnicy
ok. 8-9 cm. Na każdy okrąg nałóż ubitą pianę.
Bezy piecz ok. 20 min w temp 120°C, a następnie zmniejsz moc do 100°C
i piecz je przez kolejne 45 min.
Po tym czasie wyłącz pieczenie i susz bezy przy uchylonych drzwiczkach.
Mascarpone ubij z łyżką cukru.
Maliny przełóż do rondelka. Dodaj konfiturę malinową Intense Bonne Maman.
Zagotuj. Możesz również zblendować sos na gładki mus.
Przed podaniem udekoruj bezy kremem, polej sosem malinowym
i ozdób świeżymi owocami.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!