Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Świąteczne markizy z konfiturami
i kremami Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina 30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 15 ciasteczek:
- 200g mąki pszennej,
- 130g zimnego masła,
- 65g cukru pudu,
- 2 żółtka,
- Krem mleczny z solą morską Bonne Maman,
- Intensywnie owocowa Konfitura Gorzkie Pomarańcze,
- Konfitura Malinowa Bonne Maman,
- Konfitura Morela Bonne Maman,
- Mini konfitura Czarna Jagoda Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wycinamy okrągłe ciasteczka. W połowie ciasteczek robimy otwór małej gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Ciasteczka pieczemy około 10-12 minut,
do lekkiego zarumienia.
Gdy ciasteczka ostygną, przekładamy je konfiturami i kremami Bonne Maman.
Ich wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!