Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Wianuszki drożdżowe z kremem kasztanowym
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
2 godziny 30 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 3 jajka (2 do ciasta i 1 do posmarowania),
- 55 g cukru lub erytrolu,
- 60 g masła,
- 150 ml ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- pokruszone orzechy,
- miód,
- krem kasztanowy Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Drożdże pokrusz do miski, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 3 łyżki mleka. Miskę przykrytą ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Rozpuść masło. Następnie z rozczynu i pozostałych składników zagnieć ciasto i wyrabiaj kilka minut. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie podziel na 8 części, każdą rozwałkuj na prostokąt (podsyp ciasto mąką). Posmaruj kremem kasztanowym Bonne Maman po całości (zostaw wolne brzegi), następnie zawiń w rulonik, natnij wzdłuż i zapleć. Zapleciony rulon zawiń w wianek. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
Wianuszki posmaruj jajkiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz wianuszki
ok. 25-30 min. Gotowe wianuszki polej miodem i posyp pokruszonymi orzechami.
Autorka: Izabela Kapis @czarna.wisienka
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!