Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Muffinki z konfiturą figową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
45 minut
Poziom
trudności:
Łatwy
Składniki na 10 muffinek:
- 70 g białka jajek,
- 90 g cukru pudru,
- 60 g masła,
- 60 g startych migdałów,
- 35 g mąki,
- orzechy do dekoracji,
- konfitura figowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu i ubijaj przez kilka minut, aż nabierze orzechowego koloru. W międzyczasie wymieszaj w misce migdały,
mąkę i cukier puder. W małej misce ubij białka na sztywną pianę.
Następnie wsyp mieszankę migdałów.
Po dokładnym wymieszaniu całości, wlej przez sito (w celu usunięcia pozostałości) rozpuszczone masło. Napełnij do 3/4 foremki do muffinek, a następnie rozłóż na nich konfiturę figową Bonne Maman. Posyp mieszanką orzechów.
Piecz w temperaturze 180°C przez 10–15 minut, aby babeczki były złote na zewnątrz, a miękkie w środku. Wyjmij z formy i pozostaw do ostudzenia.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!