Brioszki z konfiturą morelową | Inspiracje Bonne Maman

Brioszki z konfiturą morelową Bonne Maman

Odkryj sposób na puszyste brioszki z pysznym morelowym nadzieniem i zaserwuj swoim bliskim to, co najlepsze!

Czas
przygotowania:

50 minut

Poziom
trudności:

Średni

Składniki na 8 bułeczek:

  • 200 ml letniego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 75 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
  • konfitura morelowa Bonne Maman.
Przepis - Brioszki z konfiturą morelową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Wymieszaj drożdże z letnim mlekiem w małej misce i odstaw na około 10 minut. Mieszanina musi się pienić.

Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaj mleko i jajka. Zagnieć ciasto na blacie lub stolnicy posypanej mąką albo użyj do tego maszyny do wyrabiania ciasta.

Stopniowo dodawaj miękkie masło. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne oraz nie będzie już przylegać do blatu lub stolnicy. Uformuj kulkę ciasta, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Pozwól, aby ciasto rosło przez około 1,5 do 2 godzin (objętość ciasta musi wzrosnąć o 150%).

Rozłóż ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie, delikatnie rozrabiaj ręcznie, rozwałkuj i wytnij prostokąty o grubości 3–4 mm i szerokości około 5-6 cm.

Rozłóż konfiturę pozostawiając margines 1 cm, zawiń ciasto w roladkę i umieść je w foremkach do muffinek lub specjalnej formie. Pozostaw pod czystą ściereczką przez 30-60 minut.

Na koniec ubij jajko i posmaruj nim roladki. Następnie piecz bułeczki w 180 ° C przez około 15 minut.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »