Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Brioszki z konfiturą morelową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
50 minut
Poziom
trudności:
Średni
Składniki na 8 bułeczek:
- 200 ml letniego mleka,
- 10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży,
- 500 g mąki,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 75 g cukru,
- 60 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
- konfitura morelowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Wymieszaj drożdże z letnim mlekiem w małej misce i odstaw na około 10 minut. Mieszanina musi się pienić.
Wymieszaj mąkę, cukier i sól w dużej misce. Dodaj mleko i jajka. Zagnieć ciasto na blacie lub stolnicy posypanej mąką albo użyj do tego maszyny do wyrabiania ciasta.
Stopniowo dodawaj miękkie masło. Ugniataj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne oraz nie będzie już przylegać do blatu lub stolnicy. Uformuj kulkę ciasta, włóż do miski i przykryj czystą ściereczką. Pozwól, aby ciasto rosło przez około 1,5 do 2 godzin (objętość ciasta musi wzrosnąć o 150%).
Rozłóż ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie, delikatnie rozrabiaj ręcznie, rozwałkuj i wytnij prostokąty o grubości 3–4 mm i szerokości około 5-6 cm.
Rozłóż konfiturę pozostawiając margines 1 cm, zawiń ciasto w roladkę i umieść je w foremkach do muffinek lub specjalnej formie. Pozostaw pod czystą ściereczką przez 30-60 minut.
Na koniec ubij jajko i posmaruj nim roladki. Następnie piecz bułeczki w 180 ° C przez około 15 minut.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!