Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Torcik malinowy z konfiturą malinową Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina
Poziom
trudności:
Średni
Składniki:
- 250 g herbatników,
- 80 g masła,
- 3 galaretki przezroczyste (winogronowe),
- 3 białe czekolady,
- 2 łyżki konfitury malinowej Bonne Maman,
- 600 ml śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżeczka soku ze świeżego buraka,
- 1 galaretka malinowa,
- 1 łyżka żelatyny,
- 125 g malin.
Sposób przygotowania
Spód ciasteczkowy:
Masło roztopić i wymieszać ze zmielonymi drobno herbatnikami. Następnie masę wyłożyć na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm.
1 warstwa
1 przezroczystą galaretkę zalewamy 250 ml wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Następnie dodajemy 1 połamaną na kawałki białą czekoladę, pozostawiamy na chwilę aby zmiękła. Następnie mieszamy do połączenia się galaretki i czekolady.
Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia galaretki.
250 g śmietany ubić, dodać do niej krzepnącą galaretkę, konfiturę Bonne Maman oraz 1 łyżeczkę soku z buraka. Zmiksować i wylać na spód ciasta. Odstawić na chwilę do lodówki.
2 warstwa
Galaretkę malinową z żelatyną rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, podzielić na dwie połowy i wystudzić. Pierwszą część galaretki malinowej wylać na schłodzoną warstwę ciasta, odstawić na chwilę do lodówki.
3 warstwa
Masę do trzeciej warstwy przygotować analogicznie jak pierwszą. Dodać do niej maliny i odstawić do stężenia.
4 warstwa
Wylewamy drugą część galaretki malinowej, odstawiamy do stężenia
5 warstwa
Przygotować tak samo jak warstwę pierwszą i odstawić ciasto na całą noc do lodówki.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!