Torcik malinowy z konfiturą malinową Bonne Maman | Inspiracje Bonne Maman

Torcik malinowy z konfiturą malinową Bonne Maman

Nie ma to jak słodki prezent na Dzień Mamy prosto z serca.  W to szczególne święto warto przygotować swojej mamie wyjątkowy deser, w którym się zakocha.

Czas
przygotowania:

1 godzina

Poziom
trudności:

Średni

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 80 g masła,
  • 3 galaretki przezroczyste (winogronowe),
  • 3 białe czekolady,
  • 2 łyżki konfitury malinowej Bonne Maman,
  • 600 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżeczka soku ze świeżego buraka,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 125 g malin.
Przepis - Torcik malinowy z konfiturą malinową <strong>Bonne Maman</strong>
 - Bonne Maman

Sposób przygotowania

Spód ciasteczkowy:
Masło roztopić i wymieszać ze zmielonymi drobno herbatnikami. Następnie masę wyłożyć na spód tortownicy o wymiarach ok. 21 cm.

1 warstwa
1 przezroczystą galaretkę zalewamy 250 ml wrzącej wody, mieszamy do rozpuszczenia się galaretki.
Następnie dodajemy 1 połamaną na kawałki białą czekoladę, pozostawiamy na chwilę aby zmiękła. Następnie mieszamy do połączenia się galaretki i czekolady.
Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia galaretki.
250 g śmietany ubić, dodać do niej krzepnącą galaretkę, konfiturę Bonne Maman oraz 1 łyżeczkę soku z buraka. Zmiksować i wylać na spód ciasta.  Odstawić na chwilę do lodówki. 

2 warstwa
Galaretkę malinową z żelatyną rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, podzielić na dwie połowy i wystudzić. Pierwszą część galaretki malinowej wylać na schłodzoną warstwę ciasta, odstawić na chwilę do lodówki. 

3 warstwa
Masę do trzeciej warstwy przygotować analogicznie jak pierwszą. Dodać do niej maliny i odstawić do stężenia.

4 warstwa
Wylewamy drugą część galaretki malinowej, odstawiamy do stężenia

5 warstwa
Przygotować tak samo jak warstwę pierwszą i odstawić ciasto na całą noc do lodówki.

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dalsze korzystanie ze strony oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej »