Inspiracje
Francuskie śniadanie, a może słodka propozycja na romantyczne spotkanie?
Tu znajdziesz wszystko, czego szukasz, bo to #PoProstuPyszne!
Świąteczne makaroniki z konfiturą malinową
Bonne Maman
Czas
przygotowania:
1 godzina 45 minut
Poziom
trudności:
Trudny
Składniki na 16 makaroników:
- 2 białka,
- 150 g cukru pudru,
- 85 g zmielonych migdałów,
- 20 g cukru,
- naturalne barwniki (do makaroników i nadzienia),
- 80 g serka mascarpone,
- 250 ml bitej śmietany,
- 15 g cukru pudru,
- 1 laska wanilii,
- 20 listków świeżej werbeny,
- konfitura malinowa Bonne Maman.
Sposób przygotowania
Wymieszaj mikserem cukier puder i mielone migdały, potem przetrzyj je przez sitko, żeby powstała drobna jednolita mieszanka. Ubij na sztywno białka i za pomocą silikonowej szpatułki ostrożnie przełóż je do cukru i migdałów.
Dodaj naturalne barwniki.
Na gorącej blasze do pieczenia za pomocą worka do wyciskania uformuj okrągłe makaroniki o średnicy około 4 cm. Pozostaw je na około 10 minut,
a potem piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 140° C.
Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Następnie przygotuj nadzienie. Posiekaj listki werbeny i dodaj do bitej śmietany, pozostaw w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i miąższ wanilii. Bitą śmietanę z dodatkiem aromatu werbeny przetrzyj przez sito i ubij na sztywną pianę. Silikonową szpatułką ostrożnie wymieszaj obie mieszanki. Garniruj wewnętrzną stronę makaroników warstwą konfitury malinowej Bonne Maman i warstwą mieszanki mascarpone.
Połącz obydwie połówki w makaronik.
Więcej inspiracji
Chcesz poznać więcej sposobów na smakowity posiłek z Bonne Maman? Sprawdź!